Söz Söyleme-me Sanatı...

Savaşların kılıçla kazanıldığı zamanlar artık çok geride kalmış gibi görünüyor. Hala bazı yerlerde ısrarla devam ettirilmeye çalışılsa da bu böyle. Görünen köy kılavuz istemez. Sistemin ısrarla dayattığı, bir arada koyun gibi toplu durup toplu haraket etmemizi sağlayan kamu vicdanı geri tepmeye başladı.

İnsanlar hala öfkelenmiyorlar mı? Evet, doğal olarak öfkeleniyorlar ama bunun yanında toplu bir acıma duygusu toplu bir rahatsızlık da çekiyorlar. Kitleleri sürükleyen yada yönlendiren bu kritik noktayı yakalamaya bağlı.

Doğru noktayı bulup, tabiri caizse yumuşak karnı bulup oraya çalışmak gerekiyor artık. Eskiden kılıç nereye gelirse öldürüyordu, şimdi öyle beyhude sallamakta yok artık. İllaki o yumuşak karna vuracaksınız, illa belli bir hızda ve belli bir zamanda vuracaksınız. Bu daha karmaşık olan, acıtmıyor gibi görünse de farkına varınca son derece acısını hissettiren yeni savaş taktiğinin adı "Diplomasi".

Artık bir savaş da yenen tarafta olmak istiyorsanız bu savaş taktiğini iyi bilmek gerekiyor. Bunun da yolu doğru konuşmaktan geçiyor. Ses tonunu, vücut dilini ve doğru kelimeleri kullanmaktan geçiyor. İyi bir esnaf nasıl iyi bir esnaf olur? Elindeki malı, kalitesine bakmaksızın, her koşulda tüketebildiği zaman. Malın iyi olması gerekmez, kullanışlı veya size hitap ediyor olması bir şey ifade etmez.

Eğer bu yolu doğru bir şekilde öğrenebilirseniz elde edemeyeceğiniz şey yoktur. Ha öle aman aman bir şeyler anlatmanız da gerekmez. Anlattıklarınız doğru olması da gerekmez. Bunu çok farklı bir şey anlatıyormuş gibi yapabilirsiniz. "Asillerin" çözdüğü kilit noktalardan birisidir bu. Aşağı gördükleri halk, her zaman ciddi konuşan ve anlamadığı bir şeyden bahsedenleri önemli bir insan gibi görme eğilimindedir.

Düzgün konuşmayı ve tonlamayı öğrenmek, vücut dilini çözmek ve biraz Osmanlı'ca kelime ezberleyip arka arkaya sıralamak yeterli.

Ha olurda önünüzde biriken kalabalık bir gün "ne söylüyor bu, böyle birşey yok bunlar doğru değil" diyebilirler. Ha olurda kaynaşmaya başlarlar aralarında. O zman hiç bundan etkilenmeye gerk yok. Bırakın yalanlar yalanları kovalasın. Karşınızdakini güzel bir rüyadan uyanmış sonra tekrar uykuya dalmış gibi düşünün ve davranın. Emin olun işe yarayacaktır.

Muhalefet demek her gördüğü yanlışı kürsüden bağıra çağıra söylemek değildir. Bence.

Muhalefet (bu günün kurallarına göre) ne söylerseniz söyleyin doğru düzgün ve önemli bir şey anlatıyormucasına söylemek. Karşıdakinin anlaması gerekmiyor. Önemli birşey anlatıyor olmanız gerekmez.

Artık.

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top