Her Demokles'in Kılıcı Kendine....

Demokrasi denen şeyi bu kadar da umursamayın. Ciddiye almayın şunu şımarmasın. Herkes yırtıyor ortalığı demokrasi diyerek. Oysaki benim için saçmalıktan ibaret. Kimsenini eşit olmasını, söz sahibi olmasını ifade etmiyor benim için.

Ne zamanki haklarını koruması için, onları bir grubun eline verdiniz, orada demokrasi zaten bitmiştir. Bu hem haklarınızı savunamadığınızın göstergesidir, hemde onlar hakkında hiç bir bilginizin olmadığının. Bir azınlığın, çoğunluk hakkında karar vermesi hele ki adil karar vermesini beklemek kadar saçma bir durum varmıdır bilmiyorum, siyaset denen safsatada.

Bertrand Russel'ı severim. Söylediği şu söz çok önemlidir demokrasi adına. Kısaca özetleyeyim, herkese söylenen bir kişinin bile çoğunluğun üzerinde söz sahibi olmasıdır değil mi basitçe. Evet. Siz sanırsınız ki buna göre kararlar verilir, oyunuzun acayip önemli olduğunu ve vatandaşlık görevi olduğunu sanırsınız. Ama bu uygulayıcılar için bir şey ifade etmez. Size şunu söylemezler; tamam çoğunluk üzerinde söz sahibisin ama geri kalan çoğunuk da senin üzerinde söz sahibidir. Ve ne kadar doğruyu söylesende "demokrasi" icabı o çoğunluğa uymak zornda bırakılırsın. Kişilik hakları mı ? Gören var mı onları bilmyorum.

(Oy vermeye devam edin. Oy vermenin mantığı, sizi karar almada etkin bir birey gibi göstermek ve sorumluluğunuz olduğunu düşünmenizi sağlamaktır. Artık önemli bir insansınız. Önemli kararlarda söz sahibisiniz. Bu sorumluluğun altında yatan, sorumluluğu yerine getirdikten sonra başınıza gelene boyun eğmektir. Evet, elinizden geleni yaptınız olmadı, zaten bu da insan hayatı adına alınan kararlar değil, bir futbol maçından ibarettir. Yenilseniz de yenseniz de değil mi?)

Her ne kadar aşağılayıcı gibi gelse de, ne kadar "hümanizm" denen şirinliğe uymasa da, evet ben benim kararımın başka biriyle eşit olmasını istemem, düşünemem. Bu güne kadar izin verip gördünüz çoğunluğun kararını. Sonra bas bas bağırmanın anlamı yok.

Verilen kararlar hep çoğunluk adına değil mi? Siz hala o çoğunluk olmak için uğraşın durun. Ülkenin yarısının oyunu almış bir grubun bahanesidir bu. Sizin yok sayılma sebebiniz.

Demokrasi kominal toplumlar içindir. Eğer 5-10 kişilik bir arkadaş grubunuz varsa ve hafta sonu nereye gideceğinize karar veremiyorsanız, ancak orada demokrasi mümkündür.

Siz hala uğraşın özgür olmak için, özgürlüğünüz hafta sonu nereye gidebileceğinize karar vermek kadar.(O da eğer mevcut sistemi etkileyemecek bir grupsanız.)

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top