Çok Sinirliyim, 12nizi de Döverim...


12 Angry Men

Yönetmen: Sidney Lumet

1957


Doğruyu bulmanın çeşitli yolları vardır ve kuşkuculuk bunlardan birisidir. Şüphelendiğiniz şeyin olasılığı her ne kadar düşük gibi görünse de, mantıklı düşününce tek gerçek haline dönüşebilir. Herkesin doğru dediği, her zaman doğru olmayabilir.

Aynı kırk delinin bir kuyuya taş atması gibi ama burada bir akıllı bu taşı çıkarıyor.

12 tane adam bir odanın içinde, bir çoçuğu suçlu çıkarmaya çalışıyor. Bu jüri üyeleri, olayları kurgulayarak sanık hakkında bir karara varmaya çalışıyorlar. Filmin başından beri sessiz olan arkadaşımız(Henry Fonda oluyor bu şahıs) suya bir taş atıp ortalığı bulandırıyor. 11'e karşı 1'in bir nevi sinir savaşı, nefis mücadelesi. Önyargının nasıl kolay oluşabileceğini ve ne kadar zor kırılabileceğini görüyorsunuz. İnsanların hayatlarını bu önyargıyı oluşturmada ne kadar büyük rol oynadığını da görüyorsunuz.

Sonuç her ne kadar süpriz olmasa da ben sonuca ulaşılan yola daha çok dikkat etmenizi öneririm. Olasılık milyonda bir bile olsa onun gerçekleşme ihtimali vardır. Eğer söz konusu bir insanın hayatıysa o olasılık da değerlendirilmeyi hak ediyordur.

Ayrıca başarılı bir yönetmen nasıl olurun cevaplarından birisini de bu film veriyor. Bir odanın içerisinde, 12 adam, 1.5 saat ve doğru senaryo. Eğer hiç sıkılmadan, "lan daha ne olcak acaba" diye izliyorsanız, bence iyi yönetmen budur.

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top