İnternette arama yaparken "belanızı bulmayın"...

İnternet denen nevi şahsına münhasır oluşum, bildiğiniz üzere sardıkça sarıyor sardıkça sarıyor. Kimileri bilgi kaynağı olarak görüyor, kaldı ki artık bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilebiliyor. Vakti zamanında kupon kupon aldığımız elemeği göz nuru ansiklopedilerin yerini artık internet aldı. Sarardı o güzelim sayfalar açılmaya açılmaya.

Kimine göre de tamamen bir çöplük. Biraz daha mantıklı gibi aslında bu tanım. Haberlerde duymuşsunuzdur, çöpte bulduğu çantadan çıkan parayla köşeyi dönenleri. Biraz buna benziyor, bu çöplüğün içinden işinize yarayan birşey bulabilirsiniz.

Kimine görede nasıl kullanacağını bilirsen çok "gıymatlı" bir edevat. Gerçi bana göre bu tavır çok aristokrat kaçıyor ama hepsi haklı gibi aslında, bilemedim.

Neyse konumuz o değil. İnternetin tehlikeleri hakkında zırt pırt birşeyler duyarız zaten. Konumuzda onlardan birisi. Ahlak kısmına hiç girmeyeceğim, o ayrı bir hikayenin konusu. Ayrıca konuşuruz o kısmını. Dikkat çekmek istediğim nokta, arama yapmanın zararları yada kontrolsüz aramanın zararları.

Free" (bedava), "music" (müzik) ve "download" (indirme), free music downloads", "Screen saver (ekran koruyucu), free games (bedava oyunlar), work from home (evden çalışma), olympics (olimpiyatlar), videos (videolar), celebrities (ünlüler), music (müzik) ve news (haberler), "word unscrambler (kelime şifresi çözücü), lyrics (şarkı sözleri), myspace, free music downloads, phelps, game cheats (oyun ipuçları), printable fill-in puzzles (bulyap yazdırma), free ringtones (bedava cep telefonu melodisi) ve solitaire de (iskambil falı) kelimeleri oldukça tehlikeli imiş.

Tamam bazıları gerçekten saçma ama haberleri aratmak, olimpiyatlar vb. oldukça masum görünüyor. Bunları da aratamayacaksak ne yapacağız. Bilgisayarın üzerine dantel koyup saklayalım o zaman. Gittikçe saçma bir hal alıyor. Bu konuda web sitesi yöneticilerinin de payı olduğunu düşünüyorum. O kadar abuk sabuk site yapılıyorki ne ararsan var içinde. Sırf daha çok girilsin, aralamalarda çıksın diye. Tamam çıksın, çıksın da be adam kontrol etsene site güvenliğini. Hazır para kazanmak adına bir kişinin onlarca sitesi olabiliyor. Bu hem aradığımız şeye ulaşmamızı zorlaştırıyor hemde sağolsun adam kendi sitesiyle ilgilenemediği için ceremesini biz çekiyoruz. Yakın zamana kadar, herkesin bildiği ve çoğunlukla kullandığı bir haber sitesinde vardı. Uzun süredir oradaymış ilgilenenler farketmemiş, siteye girenlerin bilgisayarına bulaşmış. Falan filan. Neden bunun ceremesini biz çekelim ki?

Fazla da uzatmak istemiyorum zaten ne anlatmaya çalıştığımı anladığını düşüyorum. Reklamlarda bile ülkemizin güzide internet sağlayıcısı kurum bile artık daha hızlı "download" edebilirsiniz, müzik indirebilir ve paylaşabilirsiniz diyerek reklam yapıyor. Ne yapalım tehlikeli die hiç bulaşmayalım mı yoksa reklamlara kanıp devam mı edelim.

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top