Bildiğin Şehirde Kaybolmak


Dark City

Yönetmen: Alex Proyas

1998

Filmlerde geleceğin değiştirilebilir olması, aslında yaşadığımız dünyanın sandığımız gibi olmadığı ve bir kandırmacada olduğumuz zaman zaman işlenen bir şeydir. Oldukça da zevkli bir konudur. Beni en çok şaşırtan ve zevkle izlediğim senaryolar da bunlardır.Yönetmenin ustalığıyla alakalı olarak önce adamı alır içinde yaşadığı ortamı olduğu gibi gösterir, bildiğin şeylerin içinde gezdirir daha sonra alır, artık kafasında ne gibi bir cinlik varsa onun içine atar, sende kulaç atıp cıkacam diye uraşırsın.

Uraşmam falan deme şimdi, en son örneğini "Matrix" de gördük. Hatırla ne kadar beğendiğini, efendim ? Aslında yalan dolanla yaşadığımızı ve insan dediğin şeyin alkali pilden hallice birşeyden ibaret olduğunu gördük. Çok tırstık kimileri de umutlandı hayat boş falan diye. İşte yaratılmak istenen etki budur. Bu tür filmler bakış açısını değiştirme potansiyelinde olan filmlerdir. Dark City ve benim de izlediğim bir kaç filmin, Matrix'e altyapı oluşturduğunu düşünmemek biraz zor. Eminim bir çok kişi, sende bunun böyle olduğunu düşünüyorsundur. Mesela bir örnek daha verelim "AVALON". Bu filmde de benzer bir makenizmayla oyunun içine bağlanıp savaşılmaktadır, oyun yasa dışıdır fakat en iyi oyuncular diğer oyuncular arasında saygı görmektedir ve oyun tabi ki yavaş yavaş adamın kafasını skertmektedir. Bunu daha sonra esaslıca anlatırım neden anlatmıyim sevgili okur.

Herneyse filme dönelim biz tekrar, kahramanımız Rufus otel odasında, hafızası yerinde olmadan uyanır. Gayet rahatsız edici bir durumdur bu. Huzursuzluk sadece kafada değildir, yani kafada bitirebileceği bir şey değildir. Odadan çıkınca bulunduğu ortamın soğukluğu Rufus'u delip bize kadar gelir. Anlamadığı bir şekilde yabancılık hissetmektedir bu yıllardır yaşadığı şehre karşı.

Otel odasında, uyandığında gelen mesajdan kıllanır. Yabancılar? artık onun farkındadırlar ve peşindedirler, onun için geliyorlardır. Filmin asıl teması bu yabancılardır. Bütün bu huzursuzluğu onlara borçluyuzdur. Zamansız bir yerde uyandığı için şimdide Rufus'un peşinedirler. Kel kafalı, soluk benizli, takım giyen oldukça ciddi arkadaşlardır bunlar. Son derece gizemlidirler ki biz de o gizeme kapılır gideriz " Nooluyor yaw, kim la bunlar ?" şarkısının içine sıkışır kalırız. Bir sonraki sahne hevesle beklenir.

Rufus'u bu soğuk ve karanlık atmosfer içinde acaip bir aksiyon beklemektedir. Zamanla kahramanımız, Shell Beach diye bir yere gitmesi gerektiğini öğrenir, kafasındaki soruların cevabı ordadır. Bütün hayalleri ordadır, ilerleyen zamanlar da Rufusla birlikte bizde şehirde hiç güneş doğmadığını farkederiz (farkedersiniz). Şehirde acaip şeyler olduğunu, kesin bir terslik olduğunu şehirde kovalamaca arasında öğrenir.

Koca şehirde kimse bir şeyin farkında değilken bu adam alakasız bir zamanda uyanmıştır ve yine kimse ne olduğunu bilmiyorken, bir grup yabancı bu adamın peşindedir. Tabii ki yakalarlar Rufus'u daha ne kadar kaçabilir ki . İşte o zaman yabancılar kahramanımıza şehrin sırrını ve neden kendisinin, bu adamlar için sinir bozucu ve önemli bir adam olduğunu öğreniriz. Garip bir ortamları vardır, büyük çarklar, garip mekanizmalar ve olağandan farklı işleyen bir saat. Gizem yerini "oha" nidalarına bırakır. Bu arada tabii ki şehrin geri kalanı hala gündelik hayatlarına devam etmektedirler, bu yüzden adam derdini kimselere anlatamaz, kimselere söyleyemez hep içine atar bu adam.

Geçmişini hatırlamayan ve gördükleri karşısında resmen osuruğu düğümlenen kahramanımız artık öğrendiği bu sıradışı durumun içindedir ve gittikçe de bulaşmaktadır. Yapabileceği sadece sırrı tamamen çözmek ve bundan nasıl kurtulacağını aramakdır. Gittikçe her bişeyin yalan olduğunu öğrenir ve hikayenin gerisinin anlatılması spoiler içerir.

Matrix gibi senaryoları seviyorsan sevgili okur, bu filmide izlemen şiddetle tavsiye edilir. Matrix'den daha az efektli ve aksiyonlu fakat daha gerçekci ve karanlık bir senaryoyla karşılaşacağın garanti edilir.

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top