kredi kartım olsun, 10 milyor dolar borcum olsun


Kesin kredi kartı olduğunu düşündüğüm okur, güzide okur, can okur, canan okur, kurtul ondan. Bak bu uyarı zırt pırt yapılır, mütemadiyen mağdurların, mağduriyet nedenlerinin kendisi olduğu hissettirilir. "Çok harcamışın, gereksiz harcamışın, ihtiyacın dışında kullanmışın" derler, derler de sen onlara inanma okur.

Zira banka sahiplerinin ve bankalarla işi danışmanları yoluyla halledilenlerin tekerlemesidir bu " Aslında düzgün kullanırsan çok yararlı bişey, ihtiyaç bi yerde, e lazım bu devirde, kart olmassa olmaz..... bıdı bıdı bıdı " lafları. Bu tekerlemeyi uzattıkça uzatabilirsin. Ama bak bir daha söylüyorum bunlara aldanma. Burada yapılmak istenen, tüm hiyerarşik sistemlerde olduğu gibi yaptığın iyi bir b.ka yararsa üstünün, eğer yaramaz da zarar getirirse senin marifetindir. Fekat katır yüküyle faiz alan ve herşeyin kartla yapılmasının altyapısını ve manifestosunu hazırlayan bankalar (burada ayırım yapmaksızın tüm bankalardan bahsediyorum-hak geçmesin öbür tarafta hesabını sorarlar adama) ve buna çanak tutan küçük burjuva, açıkgöz esnafın "azıcık fazla" para kazanma hırsı hiç bir zaman suçlu bulunmaz.

Klişelerden gitmek bazen konuyu daha anlaşılır yapabilir.

Söyleyeceğim ve seninde "öfff yine aynı edebiyat" diye serzenişte bulunacağın cümlelerin girişini yaptım az önce beklediğin gibi. Şimdi bak dost meclisindeyiz eğri oturup doğru konuşalım. Bu kadar pahalı bir hayatta ve düşük maaşla hatta maaşsız bir haldeyken hayatını idame ettirmek için( ki intihar acaip pis günah sayılıyor söyliyim. eğer öyle birşey düşünüyosan bu hayatta yakanı bırakmayan serbest piyasa ekonomisi öbür tarafta kabir azabına dönüşüyor, sonra huzurda ben bilmiyodum klasiklerini okuma öyle bir yer değildir orası, bakmazlar gözünün yaşına tokatlarlar ağzını açamazsın) nasıl bir ekonomik sistem planı kurabilirsin. Bu kadar zam bu kadar pahalılık ve bu kadar alternatif ürün arasında ne yapacağını bilemeyek hale getirilirsin. Alsan bir türlüdür, almasan bir türlü, zira alabildiklerin çerçevesinde seni değerlendiren bir toplum oluşturulmuştur. Sana ters ters bakarlar iş istemeye gidersin üstün başın iyi olmadığı için geri çevrilirsin en basitinden. Senin neden o durumda olduğun ne işvereni ne devleti ilgilendirir, ama devletten hep iş mi yok git çalış uyarısını duyarsın. Bu arada belirtmek gerekir ki yasaları ve yayın organlarını kontrol eden herşeye kadirdir. Bu kapsamda ileride dilencilik bile yasal bir sektör haline getirilip istihdam sağlama yoluna gidilebilir. Zira devletin açıkladığı işsizlik oranlarındaki azalma bundan kaynaklanmaktadır. Neredeyse hırsızlığı bile "iş" olarak nitelendirip işsizlik azaldı diye ahkam kesiyorlar. Bu kadir olma durumu, bu gibi aktiviteleri de iş kapsamı altına alıp sana sunarlarsa şaşırma. Dikkat et birşeylerin anlamının ne kadar değiştiğine o zaman anlarsın ne denmek istendiğini.

Kuş yemi kadar maaşla yapabildiklerin sınırlı ama senden beklenen hizmet sınırsızdır. Çok büyük bir oyunun içindesin sevgili okur. Ben ayrı mı, hayır bende bile bile oynuyorum. Vakti zamanında sakallı bir adam kapitalizm demiş buna.

Sevgili okur bankaların yararlanığı budur aslında. Bak bir daha söylüyorum adamlar oturup çaresizliği nasıl umutsuzluğa dönüştürürüz diye planlar yapıyorlar. Senin sıkıntılarını nasıl nakite dönüştereceklerini planlıyorlar geceleri sen uyurken.

Düşünülen şey aslında senin kartını lazım oldukça kullanman değil, bu kadar kalabalık bir görsellik içinde farkında olmadan kullanmanı sağlamaktır. Çakal gibi bekler bunlar, karasinekler gibi avuçlarını sıvazlayıp kafalarına sürerek "aha kullanıyo walla kullanıyo dayan faize dayan dayan " diye beklerler.

Velhasılıkelam (imla hataları olabilir-dilin değişmesini, yarar ve zararlarını sonra paylaşırız) bunun büyük bir tuzak olduğu aşikardır. Bir yandan tüketim malları son derece hızlı ve gereksiz bir şekilde piyasaya sürülürken, bir yandan da bunlara ulaş(tır)manın kısa yolları ortaya çıkarılır. En hızlı ve hesapsız ve düşünmeden nasıl elde edilebileceği hesaplanır. Bir mal reklamı bir kart reklamı yayınlanır televizyonda dikkat et. "Malı gör, hen kartınla git al" bilinç altına yerleştirilir. Tüketici bu gereksiz malları tükettikçe yenileri için bahane yaratılır. Yeni ıvır zıvıra ulaşım için bankalar daha yeni düzenbazlıklar ortaya çıkarır ve bu paradox böyle sürer gider. Yurta mı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan olayı yaratılırki olayın muhattabını bulamayasın.

Biraz fazla uzadı gibi ama olsun, olmalı bazen böyle. Biraz da karışık oldu gibi ama, olsun olmalı bazen böyle.

Hemen gidip kredi kartını iptal ettir sevgili okur. Vakti zamanında böyle diyenleri varlık düşmanı diye eleştirmişlerdi bazı valık sahipleri ve onları yalayanlar. Olsun. Samimiyetime güven zira başına birşey gelsin istemem, severim seni. Şurda muhabbetimiz var bak, yüz yüze bakıyoruz. Bak daha ilerde daha çok görşcez, sen ararsın ben ararım, kız alır veririz muhabbetimiz sürer daha. Dediklerimi yabana atma.....(ileride bu konuya döneceğim, daha derli toplu bir biçimde. şimdi sinirliyim, evet yaram var da ondan yazdım böyle, yaran olsun sende yaz)

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top