Yasa-ma, Yürüt-me, Yargı-lama...

Birkaç kişi toplanır. "Memleket için bunlar doğrudur, böyle olmalıdır, böyle olacak" derler. Alacağınız ekmekten tutunda, basacağınız çime kadar planlarlar. Buna "yasama" denir.

Yapabileceklerinizin sınırı belirlendi ama sorun bitti mi? Hayır. Bu birkaç kişi, diğer birkaç kişiyi görevlendirir. Derler ki bu kuralların doğru düzgün yürüyüp yürümediğini kontrol edin. Bizde o sırada size kontrol edilecek yeni kurallar koyalım. Buna "yürütme" denir.

Tekrar birkaç kişi daha tutulur. Onlara da "Biz kanunu koyuyoruz, onlar bunu denetliyor, sizde insanlar "çimlere basıyor mu basmıyor mu ? Gidin onu kontrol edin" denir. "Basıp basmadıklarını, belirlediğimiz kurallara göre değerlendirin, basılan çimlerin kanını yerde koymayın" denir. Buna da "yargı" denir.

Bunlar her nekadar birbirine bağlı gibi görünseler de kısmi iktidarları gereği herbirisi bir güçtür. Birbirlerinden sorumlu olmalarının yanısıra, kendi içlerinde ve işlerinde bağımsız hale gelirler. (verilen yetkinin sorumluluğu saptırıcıdır ya da gücü elinde bulunduran onun karakterini belirler)

Eğer bunlardan birisine üyeyseniz ya da üye olan birisini tanıyorsanız, sırtınız bırakın yere gelmeyi, omuzlardan düşmez. Hiyerarşi oluştukça ve kademeleri arttıkça güç dağılımı dengesizleşir. Merkezi yönetimden uzaklaşılır, herkez kendinin efendisi olur, herkeze kendini önemli hissettirecek yetkiler verilmiştir. Gücün dışarı çıkması kaçınılmazdır.

Nereden nereye... Cumhurbaşkanı Gül'ün hakkında "kayıp milyon davası"nı tekrar gündeme getiren, Başbakanı terörist başına "sayın" dediği için soruşturma açan savcılar görevden alınmaya çalışıyor. Meslekten çıkarılmaları için gerekli yerlere başvurularda bulunulmuş. İktidar olmak zor iş...

0 kere laf edildi:

 
Related Posts with Thumbnails
© 2009 - Bir İnsanı Sevmekle Başlar Herşey.. | Free Blogger Template designed by Choen

Home | Top